Pomozi sirotu na svoju sramotu

Baka je govorila gledaj svoja posla i drži glavu visoko nisi ti bilo tko …. Gledaj svoja posla, o da … ako se spustiš postaješ kao oni. Shvati mala, netko želi živjeti u prljavom, lažima, odbija ići doktoru, ne želi prihvatiti pomoć  … ? Netko želi pažnju na takav način. Neka ga. Odabrali su tako i ne možeš ništa.

Proći ćeš ulicom i s druge strane će proći netko kome si nekad kuhala čajeve i brinula oko kilaže, jer ima problema s dijabetesom. Vidjet ćeš da je povratio kile i sve loše navike. Ali ti s time (više) nemaš ništa.

Čut ćeš da je onaj opet u dugovima do grla, da ne zna s novcem i da živi kao u štali. Nije tvoja briga da ti čistiš njegov život, brineš o financijama i stanu.

Saznat ćeš da ti je frendica opet s tipom koji ju je prije par mjeseci premlatio. Vratila mu se jer mu vjeruje, a sve tvoje riječi i vrijeme su otišle u vjetar. 

Možeš posuditi novac da bi netko izašao iz dugova, ali uzalud jer će prvom prilikom pogriješiti, prokockati i opet se zadužiti, a samim time i tebe povući u dug.

Ljudi svjesno odabiru kako će im stan, tijelo i život izgledati. I svjesno odabiru kome će se u lice nasmijati, kome će pričati priče, moljakati za pomoć, pravdati se na ono loše, kriviti nekog drugog … to kaže struka psihologa, psihijatra, doktora, svećenika …

Logičan je i sram. Ne sramim se ja nekog ili nečijeg odabira nego se sramim što sam ikad imala posla s takvim ljudima, što sam nasjela, što su me uvukli u taj svoj začarani krug. Ali jesam, prošlost ne mogu ni ne trebam promijeniti, a sadašnjost i budućnosti!? O da …

“Pomozi sirotu na svoju sramotu” stara je mudra poslovica koju su mnogi izgovorili barem nekoliko puta u životu. Najčešće kada se dogodi da je nečija urođena ili naučena humanost ili solidarnost – iskorištena i zlorabljena. Kada dobrodušan čovjek s iskrenim i nesebičnim namjerama osjeti da je ono dobro što je napravio bilo bezveze tada i on postaje žrtva i neugodno mu je. Zato ….

https://www.facebook.com/groups/1004322553640867

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)