Što Je Synth Pop?

Sigurno Vam je ovaj pojam upao u oko i/ili uho bar kad slušate Radio Crash ili ste čitali nešto vezano za današnje izvođače koji koriste određene elemente glazbe koja se je kreirala u osamdesetima. Bili su to analogni sintetizatori zvuka. Međutim, što je točno synth pop i po čemu se razlikuje od ostalih podžanrova pop glazbe te koja je poveznica na glazbu današnjice? Nastavite čitati, a ja ću napisati sve što znam, a i poslužiti se internetom pa da zajedno skužimo povijest glazbe Synth Pop-a.

Synth pop je žanr mješanac zvukova disko glazbe i pop-a, a posuđuje i elemente progresivnog rocka te art-rocka, pa sve to elemenata post-punka. Bio je to jedan od najpopularnijih podžanrova na globalnoj razini od kasnih 70-ih do kasnih 80-ih.

Zemlje u kojima se vrtio do ibera je Velika Britanija, Njemačka i Japan.

Synth istražuje artificijelnost glazbe. Njegove glavne karakteristične značajke su upotreba sintesajzera, koristeći prethodno snimljeni mehanički ritam kao i specifičan vokal kroz određenu distorziju glasa.

Synth pop i electro-pop često se koriste kao sinonimi. Međutim, to su dva različita žanra; glavna razlika je u tome što elektro-pop više crpi iz elektroničkih elemenata nego synth pop.

Mnogo je čimbenika pridonijelo rađanju synth popa, a jedan od najvažnijih je stvaranje sintesajzera Moog 1964. Također, kasnije uvođenje verzije MiniMoog, koja je bila prenosiva i praktična za nastupe uživo.

Synth pop smatran je minimalističkim i umjetnim, u suprotnosti s punkerskim bijesom, očajem i nejasnom prijetnjom, no ipak je uspio uspostaviti urbani identitet koji je ubrzo poprimio futuristički ton i privukao entuzijaste znanstvene fantastike.

Tipične lirske proze bile su izolacija i emocionalna hladnoća ili šupljina. To je bilo zato što su rani monofoni sintesajzeri mogli svirati samo jednu po jednu notu. Izum midi tipkovnice i polifonih sintesajzera doveo je do velikog uspona u 1980-ima u kojem su njeni karakteristični zvukovi dominirali većinom pop glazbe.

Synth pop je u početku kritiziran da je bez duše. Jedni su pametovali da synt nije nota pravog instrumenta. Također je bio povezivan s LGBTQ zajednicom jer su mnoge zvijezde synth popa optužene za rodno šaranje u seksualnosti.

Neke od najizrazitijih pjesama ranog synth popa su “Cars” Garyja Numana (1979.), “Photographic” (1981.) Depeche Modea, “Only You” (1982.) engleskog benda Yazoo.

Postojale su i relevantne grupe koje su ugrađivale složene vizualne elemente, poput njemačkog Kraftwerka za kojeg se slovi kao jedan od pionira i pokretača synt pop glazbe početkom sedamdesetih godina.

Paralelno s post-punk erom, synth pop se pojavio nadmoćnom snagom kada su bendovi poput Depeche Mode i Soft Cell počeli osvajati širu publiku.

Synth tehnologija brzo se razvila, osvajajući noćne klubove i radio postaje s inovativnim plesnim zvukovima i transformirajući postojeće žanrove kao što su disco i pop. Ubrzo su neon, metalne boje i svemirske platforme postale nepogrešivi dio synth pop estetike.

Do druge polovice osamdesetih, synth pop se notorno proširio; grupe kao što su Eurythmics i Erasure uživale su apsolutni uspjeh, a sintetički zvuk je nastavio prodirati u druge struje. Tako je synth pop postao ikona 1980-ih, desetljeća u kojem su se pojavili legendarni bendovi kao što su Depeche Mode i New Order i meni neizostavni Human League

Ajmo sada malo po pjesmama da bude slušnije i slikovitije:

1.

Ova pjesma inspirirana je manekenkama koje su radile u noćnom klubu The Bagel u Kölnu. To je priča o modelu visoke mode koji prolazi kroz naporan dan.
Bila je to prva njemačka ploča koja je zauzela prvo mjesto na ljestvici u Velikoj Britaniji. Ipak Das Model je postao popularan nakon što je preveden na engleski i dobio status A-strane.

2.

Izdan kao samostalni singl, True Faith je napisan kako bi povećao zanimanje za bendov kompilacijski album Substance 1987 koji će uskoro biti objavljen, i s izričitom svrhom razvaljivanja Amerike. Prilično su silovali ovu pjesmu svakojakim instrumentima a tekst je nastao tako da je Bernard dovršio tekst nakon što je slučajno bio zaključan u unajmljenom stanu benda bez telefona i hrane. A šamaranje u pjesmi, specifične kostime i art fotke benda bile su uspjeh. 

3.

Producent Martin Rushent preuzeo je kontrolu nad grubom demo-snimkom Don’t You Want Me , dodajući bubanj, bas liniju i osnovni sintesajzer. Oakeyev vokal se rano oglasio (snimljen je u WC-u). Što reći, bili su prvi na listama i Britaniji i Americi. Meni jedna od najboljih ostvarenja synth pop glazbe.

4.

Inovativni video za “Sweet Dreams (Are Made Of This)”, koji je režirao Stewart s Chrisom Ashbrookom, predstavio je Lennoxa s kratko ošišanom narančastom kosom u crnom odijelu, što ga čini prvim popularnim videom koji predstavlja androginu ženu. Krava u spotu bila je ideja Davea Stewarta. Krava je logistički problem jer ju je trebalo strpati u studio. Eurythmics je pronašao podrumski studio u Londonu s liftom dovoljno velikim da preveze životinju. O tome što je sve to značilo, Lennox je u knjizi I Want My MTV : “Video je izjava o različitim oblicima postojanja. Ovdje su ljudi, s našim snovima o industriji, postignućima i uspjehu. A ovdje je i krava.” Dave je na istoimenom albumu “Sweet Dreams” koristio jedinstvene zvukove s obzirom da bio jedan od rijetkih muzičara koji su imali priliku stvarati glazbu na prototype syntersajzerima. Ti izvorni zvukovi odsvirani su upravo na tom albumu i više nikada nisu korišteni (osim eventualno u samplovima)

Movement Systems Drum Computer , (koji se pojavljuje u spotu Sweet Dreams) jedan je od samo 30 proizvedenih, pri čemu je bend morao spavati nekoliko dana u Bridgwaterovom stanu proizvođača dok se sastavljao njihov rani prototip.

Stewart danas pokušava ući u trag glavnim vrpcama za Sweet Dreams – koje su izgubljene jer je RCA Records tijekom godina mijenjao vlasnika.

Sjeća se da je napravio “oko 60 čudnih eksperimenata” prije nego što je došao do konačnog aranžmana singla “a neki od njih zvuče iznimno moderno”.

5.

Ova pjesma govori o tome kako ljudi koriste tehnologiju i materijalna dobra kako bi se izolirali od ljudskog kontakta. Numan je izjavio da ima Aspergerov sindrom, što je blagi oblik autizma, ali dok mu nije dijagnosticirana, imao je dosta problema u odnosima s drugim ljudima.

Ovo je bio jedini Numanov hit u SAD-u, ali imao je mnogo drugih u Engleskoj, gdje ima veliki kult sljedbenika. Numan se specijalizirao za elektroničku glazbu i utjecao je na umjetnike poput Marilyna Mansona i Nine Inch Nailsa.

TV serije koje su koristile ovu pjesmu u nekom obliku uključuju The Simpsons , Family Guy , South Park i Two and a Half Men .

6.

Pjesma je poluautobiografska priča Jimmyja Somervillea, koji je u to vrijeme bio pjevač benda. Pjesma govori o ugnjetavanju homoseksualaca u provincijskoj Škotskoj ranih 1980-ih.
Glazbeni spot bio je revolucionaran u prikazu onoga što pjesma znači. Prikazuje Somervillea kako ga je napala homofobna skupina i policija ga je vratila kući obitelji od koje je pokušao pobjeći.

7.

Grupa je napisala pjesmu 1983. prije nego što su sklopili diskografski ugovor. Neil Tennant je bio pisac za britanski glazbeni časopis Smash Hits, i iskoristio je svoj položaj da dobije publiku kod američkog producenta Bobbyja O-a (Bobby Orlando), koji je bio na vrhuncu plesne glazbe bazirane na sintesajzeru – kakvu je Tennant želio stvarati. Bobby O pristao je producirati grupu; snimile su “West End Girls” i dobile ugovor s Epic Recordsom da je objave kao singl. No posvađali su se. “West End Girls” ponovno su snimili pjesmu s producentom Stephenom Hagueom, koji ju je učinio manje klupskom i dao joj je sporiji oblik. Ova je verzija bila veliki hit, zauzevši vrh britanske ljestvice u siječnju 1986. i dosegnuvši broj 1 u Americi. Grupa je postala jedna od najuspješnijih i najtrajnijih britanskih pop grupa svog vremena.

8.

Dave Gahan objasnio je značenje glazbenog spota za pjesmu koji je režirao  Corbijn za Entertainment Weekly : “on je Nizozemac, znaš – i rekao [s oštrim nizozemskim naglaskom], ‘Dave, imam ideja. Nosit ćeš krunu. Ti si taj kralj koji hoda posvuda i nosit ćeš ležaljku… I nisam uopće shvatio.” I kad smo snimili,  pokazao mi je snimku, shvatio sam što je htio: Čovjek koji ima sve, ali zapravo ne osjeća ništa. Snimali smo na tako udaljenim mjestima  Alpe – snijeg, Portugal – plaže, Škotska – gdje bismo mogli hodati danima i danima i ne vidjeti nikoga.”

9.

Clarke je bio član Depeche Modea i napisao je ovu pjesmu za njih. Bio je pred napuštanjem benda krajem 1981. i želio je da imaju dobar singl od 1982. Depeche Mode je to odbio.

Budući da je njegov odlazak iz Depeche Mode bio neizbježan, Clarke je tražio žensku pjevačicu koja bi pjevala na ovoj pjesmi. Rekao nam je kako je pronašao Moyet: “Prvi put kad sam je čuo kako pjeva, bila je u punk bendu Vandals. A moj najbolji prijatelj, Rob, bio je gitarist Vandalsa, a svirali su u jednom od lokalnih pubovima. A onda sam je vidio nekoliko puta nakon toga. Pa kad sam je konačno natjerao da napravi ovaj demo sa mnom, znao sam da ima sjajan glas.”

10.

Alphaville je njemačka glazbena grupa. Pjesma nije bila veliki hit kada je objavljena, ali je postala dobro poznata kao rezultat korištenja u filmovima i TV emisijama i obradama. Ovo je pjesma puna nade koja slavi vrline mladosti, ali pažljivije slušanje otkriva strah od starenja i smrti.

 

Do kraja 2000-ih, synth pop se vratio i na underground i na mainstream scenu; njegove najbolje ere bile su prisutne u zvuku mnogih obećavajućih izvođača kao što su Anoraak, Junior Boys, La Roux, Tesla Boy i The Knife, a također su tekle u venama popa, na primjer, Confessions On A Dancefloor (2006) Madonne ali i drugih pop glazbenika poput Lady Gage, Kylie Minogue i Keshe.

Trenutačno se synth pop smatra ključnim dijelom u evoluciji elektroničke glazbe i po svemu sudeći nastavit će inspirirati buduće glazbenike.

Obzirom da smo odrastali uz synth pop kriz bendove Depeche Mode, PET Shop Boys, Duran Duran, New Order… nekako mi izmami osmijeh jer jednostavno volim tu mjuzu. Bliska mi je i drago mi je da se vraća kroz nove uratke recentnih ostvarenja.

 

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)