Voli me, ne voli me

Dakle na današnji dan, 14. veljače 269. g. na Flaminijskoj cesti u gradu Rimu svećeniku Valentinu odrubljena je glava. Doba je to Rimskog Carstva, vrijeme u kojem su Rimljani proganjali kršćane. Valentin je bio običan, skroman svećenik i liječnik koji je uživao respekt i poganih i kršćana.

Doznavši da pomaže progonjene kršćane i da, usprkos carskoj zapovijedi, vjenčava mlade zaljubljene parove, car Klaudije II. odlučio je suditi mu. Car je smatrao da će mladi vjenčani mladići radije ostajati kod kuće nego ići u rat,  smatrao je da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i obiteljima, pa je mladićima zabranio brak. Valentin je to, prema legendi, smatrao nepravednim, pa je u tajnosti sklapao brakove.

Ono što zapravo sa sigurnošću možemo tvrditi je samo to da je 14. veljače ubijen svećenik pod imenom Valentin i da je lubanja svetog Valentina nalazi se u Rimu.

Latinska izreka iz 17. stoljeća kaže: “Festa Valentino rediit lux – quisque sibi sociam jam legit ales avem”. (“Došao je Valentinov blagdan, i svaka je ptica već sebi izabrala pticu-družicu”).  Jasna aluzija na mladence i zaljubljene. Valentin budi i uspomene starijima. Zajedništvo i toplo gnijezdo dragi su svakome, bez obzira na životnu dob. Stoga je Valentinovo svima blagdan i za sve dan radosnijih osobnih susreta, iskrena čestitanja i svečanijega svjedočenja uzajamne privrženosti. U puku je Valentin od starine zagovornik protiv padavice i zaštitnik očiju. Prema pučkoj meteorologiji prvi je proljetni svetac.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova pretežito povezuje uz utjecaje iz američke pop kulture, no ističe se činjenica da je u Međimurju nekada postojao običaj da se 14. veljače djeci u dvorištu ostavljaju peciva u obliku ptica, jer se tad ‘ftičeki ženiju’.

Bez obzira što se današnje Valentinovo često smatra još jednom komercijalnom podvalom kapitalističkog društva, mali darak ili cvijet svaki će zaljubljenik primiti s veseljem kao znak ljubavi i odanosti.

Latinska izreka kaže: Nomen est omen! (Ime je znak!). To je posebno uočljivo u imenu Valentin. Izvor mu je u latinskoj riječ válens znači zdrav, krepak. Iz toga korijenskoga značenja imena nastao je običaj u nekim europskim zemljama, a napose u Sjevernoj Americi, da ljudi na njegov spomendan izmjenjuju čestitke i darove: žele si zdravlje, sreću, svako dobro! Isti je razlog da ga vjernički puk smatra zaštitnikom od svih bolesti, napose zaraznih.

A sada malo da i ja velim koju svoju obzirom da sam vas udavil s povijesti, latinskim i mazalicama u svijetu.

14.2. I opet je došlo vrijeme kako potrošiti eure koje imamo ili nemamo, da bi pokazali koliko nekoga volimo ili želimo da taj ili ta treba vidjeti koliko nam znači. Pretvaranje ili stvarna želja u iskazivanju snažnih emocija? Neki bi rekli kako je Valetinovo odličan marketinški trik u pokušaju poticanja peglanja kreditnih kartica za sve one kojima je Amor zabio strelicu u srdašce. Peglaj i kupuj pizdarije te dokaži kako je tvoja ljubav iskonska i vječna. Malo morgen. Danas je, a sutra možda i nije. Ili je zapravo uopće je nema, a samo želimo pokazati kako nam je do nekoga još uvijek stalo. Koji su razlozi tome ? Možda materijalni, možda imaju i neku kompleksniju dubinu ili širinu, no koga briga. Kakva god da je to „ljubav“ ona je danas tu, a već sutra će možda ispariti kao da je nikada nije ni bilo. Ili što je još gore ljubav će se pretvoriti u mržnju jer kaže narod da postoji tanka linija između ljubavi i mržnje. Ah, te dvije strane jedne te iste medalje izazivaju snažne emocije, pa se rijetko tko može nositi hladne glave, osim ako nije psihopat. A takvih isto ima na pretek.

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)