Još malo o društvenim mrežama

Subotnja kavica. Nas četvero, dvoje muških, dvoje ženskih. Pali smo na minuse tu u Zagrebu. Plac pao. Grincajg i mandarine u vrećice. Grijemo se u kafiću u Tkalči, srčemo svoje kave i gledamo mobitele. Smijemo se komentarima u grupama Enjoy. Zezaju me, da ne upotrijebim neki vulgarniji izraz: gdje si ovu našla, vidi ovog nije vidio p… od kad je izašao iz nje … Smijem se. Šutim jer su svi u tim grupama i svi su aktivni.

Kaže jedan: Ma nije to stalkanje ljudi po Facebook!!! Uzimaš sve ozbiljno a i sama si kreirala zabavu i mjuzu. Istina, obrva mi je skočila ko Scarlett o’Hara, i krenuh slušati te njihove osvrte. Dakle, ne pratim ih da bih našao nešto pikantno ili vidio cice i guzice, ja sam provjeravam što bi bilo da sam na njihovom mjestu, kakvim bih životom živio da sam na njihovom mjestu, znaš ono da je život zaigrao malo drugačije. Sjetim se nekog imena, curke s kojom sam išao u osnovnu i nisam na nju pomislio trideset godina, neke žene koja je od moje mama upijala recept za salenjake, ili žene koja me piknula šestarom u klupi … daklem, upišem ime u Facebook pretraživač i čekam što će se pojaviti. Sa mojim oskudnim profilom, hladnim i samozatajnim, nisam ni od dopisivanja, niti od falisanja, iskreno muka mi je od razmjene misli i fotki s virtualnim mangama, pogotovo nakon svega što smo prošli po tim našim grupama .

Naći nekoga na Facebooku je izazov.

Sa ženama je još teže. One se udaju, mijenjaju prezimena, i na taj način postaju nedostupne.

Muškarce se lakše pronalazi, ali oni su manje zanimljivi. Na njihovim Facebook profilima su rezultati tekmi, muške pijanke, hobiji, auti, motori, neki citati Bukowskog, mjuza i sl. Oni nas, kad ih gledamo, pokušavaju uvjeriti da su i s već navršenih pedeset banki ostali onakvi isti kakvi su bili i s petnaest. Jednako su mladi, istih životnih interesa, s istim smislom za humor. Doduše meni koja polazim od humora i nekog laganog odmaka od stvarnosti, njihov humor je čudan, ne leži, sirov, svodi se ili na antivaksersko hvalisanje ili pljuvanje po aktulanoj vlasti ili (najviše) slinjenje po cicama i guzama nekih komada koje nikada nisu ni vidli uživo niti neće. I nikako se prešaltati na taj humor koliko god bi i htjela.

S žena je drugačije ako se izuzme onaj vječni ženski strah od starenja i prijetnje zamjenom mlađe koja dolazi, ma sve se zna, dok se o muškom ne zna gotovo ništa. Tako da se kod žena pronađe fotkica još iz gimnazije ili faksa jer im je lakše skrivati se iza starih fotki nego nekog retuša ili stvarnih borica i borbi sa majčinstvom i hormonima.

I tada kao iz neke ladice krenu sjećanja, izrone izrazi lica i osmijesi za koje ni ne znaš da ih imaš. Nevjerojatno je čega se sve sjetiš s tih lica koje nisi sreo više od pola života. Sljedeće što gledam su podaci o osobi. Obično vrlo oskudni. Mjesto prebivališta neki mali grad u Europi, obično u Skandinaviji ili Njemačkoj. Ali na pitanje mjesta rođenja: iz Koprivnice, iz Zagreba iz Zadra…Ovo bijaše pristojan dio kave. Doduše i ono što bi fejsara trebala biti pronalaženje starih kontakata, objava fotki i ostaviti koju misao u messu starog poznanika ili na svom profilu uz neki lajk.

No ekipa nastavlja sve žustrije „puna iskustva i suverenosti“. Dakle da ih rezimiramo, pa idemo redom, ovako muškarci gledaju one žene koje NE ZNAJU a voljeli bi ih upoznati  a prihvatile su njihov Friend Request: 

  • Ako objavljuje samo svoje fotke treba joj jednostavno ponuditi neobavezni seks.
  • Ako uz slike objavljuje i patetične izjave treba joj ponuditi prvo malo cicimici priče pa se može preći na neobavezni seks.
  • Ako pokazuje stav i karakter, e onda jbg, teško da će biti neobaveznog seksa, ali ako je karakter zanimljiv onda možda se vrijedi ozbiljnije i iskrenije pozabaviti istom.
  • Ako ima stav i karakter, a dotična i sama pored toga želi neobavezni seks, ona će sama odabrati, nije loše se potruditi biti zanimljiv.

E sad dopunska nastava ovo me je zbilja nasmijalo ali je iber u priči:

– Ima krkana koji pitaju po redu i ne zanima ih uopće procjenjivanje kome će i što će reći … (ide i pouka o pravnom lijeku) njih treba ismijavati da bi pokazao kako si bolji kad već sam ne možeš tako. 

-Ima onih koji nisu toliki krkani i koji idu skoro po redu ali to rade malo temeljitije, s osobnom pristupom … to su uspješni švaleri ili švaleri u pokušaju. Samo oni znaju što su.

-Skoro svi muškarci uglavnom nemaju ništa protiv neobaveznog seksa, osim onih što se jako boje da ne izgube partnericu i koji baš jako vole i poštuju istu (jako rijetko ali nađe se) … svi koji deklarativno izjavljuju stavove o idealnoj ljubavi i božesačuvaj da bi opalili nešto sa strane, uglavnom lažu i seru na kamare.

-Sve žene bi deklarativno nježnog i pažljivog, ali puno njih privlače šarmantni na drugi način, nekad to ide i do mazohizma … žene kad lažu obično lažu i same sebe.

-Svi muškarci i žene sebe smatraju onima rijetkima koji se ovdje spominju u najpozitivnijem svjetlu, iako slute da možda i nisu.

 

Struka veli da višeljublje ili poliamorija (od starogrčke riječi poli za “više” i latinske riječi amor za “ljubav”) naziv je za održavanje intimnih odnosa, romantične i/ili seksualne prirode, s više od jedne osobe, a uz znanje i pristanak svih partnera. Poliamorija se razlikuje od poligamije, da se razmemo ovo drug uključuje brak.

Znači Grci su opet sve to znali. Bijaše to produktivno vrijeme, što je je. No idemo mi na danas. Idemo na vrijeme ljubavi u doba Korone.

Danas varanje nije samo fizičko već i emotivno. Ono može početi kao platonsko prijateljstvo s drugom osobom, a vrlo lako se može pretvoriti u nešto više. Afere se ne događaju magično i na vama je izbor hoćete li krenuti tim putem. Flert online i offline.

Virtualne veze s različitim ljudima odjednom mnogo je lakše održati nego one u stvarnom životu. Prema tome, virtualna poligamija može koegzistirati u kontekstu monogamije van interneta. Zašto! Jer je internet savršeno mjesto za emocionalno dopisivanje sa strancima. Dakle da skratim i velim bit:  flertovanje na internetu, kao i flertovanje u stvarnom životu je prevara.

Što prvo napravite kad ujutro otvorite oči? Pogledate na mobitel?

Imate tajnog prijatelja? Ili tražite prijatelja oli prijateljicu!?

Obična prijateljstva su otvorena i vaš partner ne bi pronašao ništa sumnjivo kada bi pogledao poruke koje razmjenjujte s “dobrim prijateljem”. Nije fer, a ni realno da vaš partner ispunjava sve vaše potrebe. Međutim, postoji jedan mali problem – ako radite sve što je u vašoj moći da sakrijete tragove nalaženja s ‘prijateljem’, nije potreban nuklearni fizičar da shvati kako osjećate krivicu jer krijete to prijateljstvo od partnera. Možda mislite kako će vaš ‘poseban’ prijatelj ugroziti vašu vezu i ne želite tu činjenicu prihvatiti. Ako se u potpunosti oslanjate na jednu osobu za emocionalnu podršku, a s tom osobom niste u vezi, dovodite sebe u probleme s partnerom. Jedini način da se ovo situacija rasplete je da priznate sebi što se zapravo događa.

U redu je da povremeno maštate o drugima. Ali, ako konstantno razmišljate o osobi koja nije vaš partner, ovo može dovesti do emocionalne (i čak seksualne) afere zbog nepovezanosti s partnerom.

Virtualni odnos omogućuje i stalni razgovor, no omogućuje i lakši i brži dogovor za komunikaciju i susrete uživo. Etogac. Ima za sve i svakoga.

 

Related Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)